Ciolacu: PSD și-a primit plata pentru 10 august. Am pierdut alegerile
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, că PSD a pierdut alegerile prezidențiale și din cauza evenimentelor de la mitingul organizat pe 10 august 2018.
„Am plătit, am pierdut alegerile. Plata pentru 10 august PSD-ul și-a primit-o. (…) Și din cauza evenimentelor din 10 august PSD-ul a pierdut alegerile”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat dacă a avut o responsabilitate în cazul protestului din 10 august 2018, în cadrul căruia au existat agresiuni asupra cetățenilor.
Ciolacu a afirmat că „evenimentul a fost gestionat greșit și un pic hazardat” și că așteaptă Justiția să stabilească dacă a fost o lovitură de stat sau nu.
„Am înțeles că este o anchetă la DIICOT, așteptăm Justiția. Eu nu am fost nici de-o parte, nici de cealaltă a baricadei în noaptea de 10 august. Este o anchetă și cred că sunt alții abilități, instituții abilitate, separația puterilor în stat, să așteptăm să-și spună cuvântul”, a completat Marcel Ciolacu.
În urmă cu două săptămâni, a fost declasificat de MAI și raportul privind protestul din 10 august 2018 și a fost transmis către DIICOT, unde este instrumentat un dosar penal.
Ciolacu: Sper ca perioada excluderilor să fie depășită. E posibilă o etapă a includerilor
Marcel Ciolacu a declarat că în prima întrunire a comitetului de organizare a PSD, de miercuri, au fost discutate probleme administrative pentru organizarea, în februarie, a unui Congres ordinar și că speră că perioada excluderilor să fie depășită.
„Nu s-a vorbit absolut nimic, în momentul acesta, de luat măsuri. Noi avem un mandat foarte clar de a face o analiză și de a organiza Congresul ordinar al partidului. Nu avem, cel puțin în Comitetul Executiv de ieri, nu s-a luat și nu am primit de la colegii noștri alte atribuții de a primi pe cineva în partid, de a da afară pe cineva din partid. Oricum, cât o să fiu eu, sper ca această etapă a excluderilor să fie depășită. E posibilă o etapă a includerilor”, a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
În urma schimbării conducerii PSD, s-a discutat, miercuri dimineața, despre pregătirea unui calendar de alegeri în fiecare organizație și a unui Congres ordinar, în februarie.
„Am avut o primă întrunire a comitetului de organizare a PSD. În afară de deciziile administrative, am început să conturăm un calendar de alegeri în fiecare organizație și toți pașii care trebuie parcurși să ne încadrăm în termenul totuși, ridicat și invocat și cerut de marea majoritate a colegilor noștri, ca în februarie să aibă loc un Congres ordinar”, a completat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a preluat interimar șefia PSD, după ce Viorica Dăncilă a demisionat din funcție, aproape de finalul unui CEx de aproximativ șase ore.
Ciolacu: PSD nu este condus de un „Tătuc”. Orban să stea liniștit că nu va fi demis prin moțiune
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că partidul nu mai este condus de un
„Nu-mi cereți să iau decizii în care eu nu am fost mandatat de colegii mei. Eu am un mandat foarte clar. Repet, partidul nu mai este condus, cel puțin în acest moment, de un
El a mai spus că după congres, despre care a spus că va avea loc în luna februarie, se va lua într-un for mai larg o decizie referitoare la depunerea unei moțiuni de cenzură, dar și a politicii de alianțe a partidului.
„Opoziția are dreptul să depună moțiuni de cenzură. Categoric că vom depune o moțiune. Acum nu am dori să picăm în aceeași patimă a fostei opoziții să depunem moțiunii de dragul de a depune moțiuni de cenzură. Domnul Orban să stea liniștit, încă nu sunt probleme ca dânsul să fie demis printr-o moțiune de cenzură. Mai vedem după sărbători”, a mai spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu, despre revenirea lui Mihai Tudose în PSD: Trebuie să și vrea
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că nu a discutat cu Mihai Tudose despre revenirea fostului premier în partid, dar că prima condiție este ca acesta să și vrea, și că acesta nu și-a manifestat intenția până în prezent.
„Nu am avut această discuție în acest moment. Nu și-a arătat intenția. Eu cu Mihai Tudose vorbesc. Nu la fel de des ca până acum, dar vorbesc. Nu m-a sunat să-mi spună că vrea neapărat să vină în PSD. Oricum, chiar dacă există această intenție, că totuși până să vină, trebuie să și vrea, o să discutăm și cu liderul organizației de la Brăila”, a declarat Marcel Ciolacu.
Fostul premier Mihai Tudose a demisionat din PSD la sfârșitul lunii ianuarie și s-a înscris în ProRomânia. Marcel Ciolacu a fost vicepremier în guvernul condus de Mihai Tudose.
UPDATE „După ce m-au propus colegii ca și președinte interimar, conform cutumei și a statutului, mi-am ales în primul rând secretarul general și primul obiectiv care ne-au mandatat colegii este acela de a organiza Congresul, unde vor fi alegerile normale. Alături de domnul Paul Stănescu, automat au intrat toate cele cinci județe care au câștigat alegerile și în al doilea tur de scrutin, aici mă refer la președintele de la Teleorman, președintele de la Mehedinți, domnul Georgescu Aladin, domnul Adrian Gâdea, domnul Mihai Weber de la Gorj și domnul Niculae Bădălău de la Giurgiu. De asemenea, în această conducere trebuie să fie și o reprezentare regională. Sunt opt regiuni de dezvoltare a țării și în fiecare regiune s-au făcut propuneri: domnul Gabriel Zetea și domnul Moldovan, domnul Gliga Vasile, domnul Nistor Laurențiu, domnul Claudiu Manda, doamna Federovici și domnul Benea, domnul Dan Nica, domnul Pavel Marian, doamna Gabriela Firea și domnul Mutu Gabriel”, a spus Ciolacu, la finalul ședinței Comitetului Executiv.
El a precizat că mandatul conducerii interimare este să organizeze un congres pentru alegerea unei conduceri legitime a partidului.
„Este o echipă matură. Mandatul nostru este clar, să organizăm în Congres ordinar, asta înseamnă că la toate județele de la fiecare comună să organizăm alegeri. Garantul acestei organizări este domnul Paul Stănescu. Marea majoritate a colegilor au propus luna februarie pentru acest Congres. Durează cam o lună să faci alegeri, vin și sărbătorile. În februarie o să vebnim în fața membrilor și delegaților pentru legitimarea unei conduceri. În februarie o să venim în fața delegației pentru alegerea unei conduceri legitime”, a subliniat Ciolacu.
Întrebat ce îl recomandă pentru funcția de președinte interimar al PSD, Ciolacu a răspuns: „Presupun că faptul că sunt președintele Camerei, acest lucru a contat foarte mult în decizia colegilor. Am și alte calități. Sunt un bun organizator. Am pus și condiții ca colegii să se implice”.
De asemenea, el a susținut că nu a decis încă dacă va candida la congresul viitor: „În cel mai scurt timp o să iau această decizie și o să o anunț”.
Marcel Ciolacu, despre diferența între el și Dragnea: În primul rând, pe mine mă cheamă Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat care este diferența între el și Liviu Dragnea care a preluat conducerea PSD printr-un gest de forță, că numele lor diferă. Liderul interimar al PSD a precizat că nu poate fi vorba de o preluare prin forță a șefiei partidului.â
„Această mișcare pe care ați făcut-o astăzi , care este diferența între dvs și Liviu Dragnea, pe care l-ați criticat de multe ori, având în vedere că preluați conducerea acestui partid printr-un gest de forță?
Ciolacu În primul rând, marea diferență este că pe mine mă cheamă Marcel Ciolacu și pe dânsul Liviu Dragnea. Nu a fost preluată această conducere prin forță. Dacă ar fi fost preluată prin forță, presupun că nu ținea CEx șase ore sau cât a ținut și nu și-a fi exprimat toată lumea opinia”, a explicat Marcel Ciolacu.
Acesta a adăugat că demisia Vioricăi Dăncilă a fost un gest de normalitate.
„În primul rând, a fost un gest de normalitate al doamnei Viorica Dăncilă. Cu toții am ajuns la concluzia că trebuie resetat acest partid. Cred că este suficient”, a conchis Ciolacu.